[...] rekonwalescencji, wyrównanych chorobach nerek i dla osób w starszym wieku. W diecie tej nie podaje się potraw ostrych, wędzonych, smażonych, pieczonych, tłustych, surowych i zawierających dużo błonnika. Należy stosować więcej niż pięć posiłków dziennie, niewielkich objętościowo, co powoduje mniejsze obciążenie układu trawiennego organizmu i [...]
witam, urolog zalecil mi wode z duza zawartoscia magnezu. Dzis zaczelam czytac na temat wod i troche sie pogubilam... duzo magnezu zawiera muszyniania, ale to woda wysokozmineralizowana ktorej podobno nie powinny pic osoby ze skonnoscia do kamieni. I teraz klops, nie wiem co pic zeby soebie nie zaszkodzic:( dostepu do wody Jan niestety nie mam... [...]
[...] --33 mg Fosfor --97 mg --18 mg Sód --50 mg --16 mg Ponadto krowie mleko jest znacznie mniej słodkie niż ludzkie. Badania składu mleka potwierdzają, że ludzkie mleko zawiera dużo cukrów prostych, które są łatwo przyswajane przez jelita noworodka. Aby niemowlęta chciały spożywać mleko krowie, matki wpadły na pomysł słodzenia go zwykłym [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] mi się w końcu zrobić jakieś kroki. Bardzo zależy mi na odpowiedzi i docenię każdą poradę. Jeśli mi się jeszcze coś przypomni co do pytań to dopisze. Pozdrawiam PS. Płatki typu nesquik też są bardzo złe dla organizmu? Niby je się je z mlekiem co zawiera dużo tłuszczów, ale czytałem, że ona mają dużo magnezu i wapnia. Nie wiem, może to ściema. :)
Pojawienie się napoju izotonicznego na rynku zrobiło małą rewolucję w segmencie napojów sportowych. Produkt ten był ochoczo reklamowany jako sposób na efektywniejsze nawodnienie niż klasyczna woda. Co takiego zawiera w sobie izotonik, że jego skuteczność nawodnienia organizmu jest dużo wyższa niż przez pozostałe napoje?
[...] tym więcej węglowodanów potrzebują mięśnie i układ nerwowy do pracy oraz regeneracji. Elektrolity w VITARGO ENERGY Nowy napój VITARGO ENERGY w porcji wielkości 75 g zawiera aż 57 g węglowodanów, a oprócz tego 824 mg sodu, 299 mg potasu, 215 mg wapnia i 120 mg magnezu. Elektrolity wpływają na gospodarkę wodną organizmu oraz regulują [...]
[...] też nie pozostają bez znaczenia dla dobrego samopoczucia. Wrotycz maruna Wrotycz lub inaczej złocień maruna (ang. feverfew, łac. Tanacetum parthenium) to roślina, która zawiera szereg substancji o potencjale przeciwzapalnym. W bólu sięgali po nią już starożytni Grecy, a jej główną substancją aktywną jest partenolid. Jeszcze przed niemal 200 [...]
Gdyby spytać osoby doświadczone, trenerów lub dietetyków, co jest najważniejsze w kształtowaniu sylwetki, zdecydowana większość z nich bez wątpienia stwierdziłaby, że: odpowiednia dieta dobrze dobrany trening siłowy regeneracja organizmu Są to 3 podstawowe filary nie tylko kształtowania sylwetki, czyli budowania masy mięśniowej lub redukcji tkanki [...]
[...] użyta, musi być rozdrobniona/zgnieciona. Rozdrabnianie odnosi się do procesów oddzielenia otrębów i zarodków od bielma, kruszenia bielma na drobną mąkę. Mąka pełnoziarnista zawiera wszystkie części ziarna, zarodek, bielmo i otręby, podczas gdy zwykła mąka mielona zawiera tylko bielmo. Z mielonej lub rozdrobnionej/zgniecionej pszenicy wyrabia się [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
[...] to, czy warto będzie sięgać po suplementy. Punkt pierwszy do analizy - ilość i jakość białka w diecie Logiczne jest, że jeśli nasza hipotetyczna pani nie lubi produktów zawierających większą ilość białka, a zwłaszcza wtedy, gdy jest osobą aktywną fizycznie, powinna zwrócić uwagę na wielkość i jakość tego makroskładnika, powinna albo poprawić [...]
[...] składników pokarmowych, mogących wpływać na stan naszego układu kostnego. Również pod tym kątem produkty mleczarskie są niezwykle bogate. Dla przykładu 100 g sera Cheddar zawiera prawie 25 g białka. Wśród innych składników, mających wpływ na zdrowie naszych kości naukowcy wymieniają: Witaminę D Potas Fosfor Cynk Magnez A jak pokazują tabele [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
[...] Główną substancją odżywczą dobrej jakości batona powinno być białko, a dodatkowo powinien się charakteryzować brakiem dodatku cukru. Wiele rodzajów batonów proteinowych zawiera jeszcze sporo błonnika, dzięki czemu dają one sytość i korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Dostępne są w różnych, słodkich smakach, co czyni je nie tylko [...]
[...] Podsumowanie W tamtych czasach dostęp do odżywek i suplementów był ograniczony. Nikt nie marzył o kreatynie lub nowoczesnych „spalaczach”. Luksusem były proteiny, które zawierały sporo tłuszczu lub laktozy lub wspomniane białka nie miały odpowiedniej wartości dla sportowca (np. zachodziła denaturacja w procesie produkcyjnym). Referencje: [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]